23/01/2021

Leestijd:  minuten

Heb je het gevoel dat je minder likes of volgers krijgt op Instagram? De kans is aanwezig dat je shadowbanned bent op Instagram. Wil jij weten of je shadowbanned bent op Instagram (ook al is het een business Instagram shadowban)? En wil jij weten hoe je dit kunt oplossen? Lees dan even verder! Ik help je graag 🙏


Wat is een shadowban op Instagram?

Een shadowban is in feite een blokkering van je account die jouw bereik beperkt tot alleen je huidige volgers. Hoewel je je account nog steeds normaal kunt gebruiken, worden je berichten in principe verborgen en met een lage prioriteit geduwd in het Instagram algoritme.

Dit kan een groot nadeel zijn voor het in de gaten houden van je inhoud, vooral omdat een shadowban hashtags beïnvloedt. Geen van je foto's of video's worden binnen een hashtag weergegeven. Dit kun je zien zodra je de hashtag feed opent met een ander account die het betreffende account niet volgt. Wordt je account niet gevolgd, dan zien ze jouw content dus niet binnen de hashtag (of in de explore of ontdek pagina). Andere hebben dus geen toegang tot je inhoud.

Zonder deze functie van het platform is het in principe onmogelijk om je volgers te laten groeien en je account normaal te beheren. Denk je dat je engagement (het aantal likes en volgers) of het aantal nieuwe volgers is gedaald? Of ben je bang dat je mogelijk in de shadowban van Instagram zit? Dan zou je eens een check kunnen uitvoeren om te zien of dat zo is. Laten we eens kijken hoe je dit kunt doen.

Hoe check je of je shadowbanned bent op Instagram?

Het eerste dat je hoeft te doen, is samenwerken met iemand die een account op Instagram heeft, of een tweede account aanmaken.


Zorg ervoor dat de persoon die je gevraagd hebt om de test te doen jou niet volgt. Als ze dat doen, vraag ze dan om je even te ontvolgen. Een andere optie is om zelf een nieuw account aan te maken. Ook in dit geval ga jij het account die jij wilt controleren niet volgen.


Plaats je foto of video zoals je normaal zou doen op het account die je wilt testen. Zorg er ook voor dat je hashtags gebruikt bij deze foto of video.


Vraag de testpersoon om de hashtag-feed te beoordelen. Stel dat je de hashtag #ondernemerschapstimuleren hebt gebruikt. Vraag de testpersoon om die hashtag op te zoeken en te kijken of je content wordt weergegeven.


Waarom werken hashtag-feeds voor een shadowban test op Instagram? Posts verschijnen chronologisch in de hashtag-feeds van Instagram. Het kan een paar minuten duren voordat je bericht wordt weergegeven, afhankelijk van je verbinding. Raak dus niet in paniek als je content niet meteen verschijnt. Vernieuw een paar keer en controleer dan of je content zichtbaar is.


Zorg ervoor dat je een hashtag gebruikt die relatief uniek is voor deze test. Als je een hashtag zoals #travel kiest, worden er elke seconde duizenden posts geüpload met deze hashtag. Het is in zo'n geval zoeken naar een speld in een hooiberg.  Mijn voorbeeld #ondernemerschapstimuleren heeft slechts 64 foto's. Zo'n hashtag is dus zeer geschikt voor deze shadowban test op Instagram! Je hoeft in dat geval niet te zoeken naar de foto. Deze zou meteen zichtbaar moeten zijn want bijna niemand plaatst content in deze hashtag. Je kunt dus snel zien of je een shadowban hebt op Instagram, of niet.


Er zijn met deze test dus twee mogelijkheden:

  • Je bericht wordt weergegeven in de hashtag-feed die je hebt gebruikt om te testen en je hebt geen shadowban op Instagram. Heroverweeg bijvoorbeeld je contentstrategie om bereik en betrokkenheid te vergroten.

  • Je bericht wordt niet weergegeven in de hashtag-feed. Helaas, je hebt een shadowban op Instagram.


Als je ontdekt dat je bericht niet in de hashtag-feed is verschenen, heb ik enkele redenen en tips om de schaduwban op Instagram te doorbreken. Laten we door gaan.


Waarom heb jij een shadowban op Instagram gekregen?

Een shadowban op Instagram vindt plaats wanneer een account de gebruiksvoorwaarden van Instagram niet volgt. Er zijn enkele veelvoorkomende activiteiten die in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden en die kunnen resulteren in een schaduwban, en ik zal ze hier voor je opnoemen, samen met enkele oplossingen voor het verwijderen van een schaduwban voor elk scenario.


Reden #1: Je content wordt gerapporteerd

content rapporteren shadowban op instagram

Instagram onderneemt snel actie op accounts of inhoud die door de community gemeld worden. Als je account gerapporteerd wordt, is er geen twijfel dat Instagram er werk van gaat maken. Ze zullen de content eerst evalueren. Dit doen ze met computer algoritmes die jouw foto, video, tekst en hashtags scannen. Maar dit kan ook handmatig gedaan worden door hun support team. Als ze merken dat het in strijd is met de gebruiksvoorwaarden, zullen ze actie ondernemen. Dergelijke acties kunnen resulteren in een shadowban op Instagram. Maar het kan ook voorkomen dat jouw account offline gehaald wordt.


Communityrichtlijnen op Instagram vermelden zaken als gewelddadige inhoud, intimidatie, valse informatie, verkoop van maskers / medische artikelen (COVID-19) of seksuele inhoud als ongepast.


Let hier dus goed mee op als je content plaatst op het Instagram platform.


Wat kun je doen als je content gerapporteerd wordt?

Kijk serieus naar je inhoud en de richtlijnen en zorg ervoor dat ze op één lijn liggen. Plaats inhoud die waardevol is voor uw niche en doelgroep. Zorg er ook voor dat je content geschikt is voor iedereen zonder dat je schade bij hun veroorzaakt. Keep it clean!


Reden #2: Je gebruikt een bot of een automation service

Instagram heeft strikte regels over hoe bots en apps van derden omgaan met het platform. Ze reguleren dit via hun API. En van alle netwerken kan ik met zekerheid stellen dat Instagram het strengst is.


Als je een bot gebruikt, betekent dit niet dat je meteen wordt geblokkeerd. Maar Instagram grijpt wel in als het een negatieve gebruikerservaring veroorzaakt of zodra jij het netwerk gaat misbruiken. Met zekerheid durf ik te stellen dat jij dan zult je merken dat je in in shadowban op Instagram gezet kan worden. Of nog erger: jouw account wordt verwijderd. 


Kun je dan je account terugkrijgen? In dit geval (en ook bij copyright infringements) is dit niet mogelijk. Je zou het eventueel kunnen gooien op dat je account gehacked was. De kans is klein dat jij jouw account terug krijgt, maar je maakt nog kans.


Automatiseringsdiensten (of Instagram bots) werken doorgaans met veel accounts om te proberen nieuwe volgers te trekken. Door simpelweg het IP adres na te trekken, zien ze dat er enorm veel activiteit vanuit 1 plek gestuurd word. Ook is het algoritme slim genoeg om dergelijke acties te ontdekken als jij tussen 10 uur en 16:00 altijd 1000 mensen volgt, en ontvolgt. Je zoekt dan de limieten op, en overschrijdt ze. 


Gebruik jij nog automation tools of Instagram bots in 2021? Dan kun jij met zekerheid stellen dat je een shadowban krijgt, of al hebt gekregen. Je bent verdacht, en Instagram zal je ongetwijfeld vinden!


Wat kun je doen als je een shadowban op Instagram hebt omdat je een automation service of bot gebruikt?

Okay, misschien wist je niet dat het gebruik van Instagram bots of automation tools in strijd is met de terms & conditions van Instagram. Kan gebeuren! Stel jdat je op deze manier een shadowban op Instagram hebt gekregen, hoe kom je er van af?


Het meest logische om in deze situatie te doen, is meteen te stoppen met het gebruik van de automatiserings- of bot-service voor Instagram. Als je bots wilt gebruiken maar niet een shadowban wilt krijgen op Instagram, neem dan een korte pauze om je Instagram account te herstellen en zoek vervolgens een service die zo werkt dat uw account niet wordt gemarkeerd.

Bij sommige automatiseringsdiensten kun je ook de snelheid aanpassen waarmee je account actief is. Je zou kunnen proberen dat aantal te verlagen en kijken of het helpt.


Maar mijn advies is gewoon te stoppen met dergelijke services. Ze werkten geweldig in 2015-2017, maar in 2021 kun je veel sneller en beter groeien op Instagram. Daar heb je dergelijke bots niet voor nodig!


Check opnieuw of je shadowbanned bent op Instagram

Okay, je bent gestopt met automations, en je plaatst vanaf nu goede content. Zodra je actie hebt ondernomen en ervoor hebt gezorgd dat je de richtlijnen volgt, voer je de eerder genoemde test opnieuw uit met een vriend of met je tweede account.


Als je nog steeds niet wordt weergegeven in de hashtag-feed, maak dan screenshots en neem contact op met de klantenservice van Instagram, zodat ze je kunnen helpen.


Samengevat: De mysterieuze shadowban op Instagram

Volg de gebruiksvoorwaarden en communityrichtlijnen van Instagram en het komt wel goed. De meest voorkomende reden voor een shadowban op Instagram is het gebruik van bots en automatisering. En dit kun jij echt veel slimmer aanpakken. Via hashtags bijvoorbeeld!


Het is niet verwonderlijk; mensen willen echt hun aanhang opbouwen. Het nadeel is dat je jouw account daadwerkelijk kapot kunt maken. De eerste stap is een shadowban op Instagram. Maar blijf jij toch die automations gebruiken, dan wordt je account verwijderd. Als je toch kiest voor bots of automatiseringsdiensten, doe dan veel onderzoek naar het bedrijf en zorg ervoor dat ze transparant en zonder duistere praktijken werken.


Onthoud dat inhoud op Instagram en bereik uiteindelijk allemaal te maken hebben met het algoritme, en met de kwaliteit van je content. Zorg ervoor dat je goede content hebt hebt en gebruik maakt van een winnende hashtag-strategie om een zo groot mogelijk bereik te krijgen. Met een goede hashtag strategie kun jij wel tot 70% meer bereik krijgen ten opzichte van geen hashtags gebruiken. En het toffe? Je bereikt ook nog eens de juiste doelgroep (mits je de juiste hashtags gebruikt). Wil jij dus winnen op Instagram met hashtags? Bekijk dan eens deze hashtag masterclass.


Klik op deze link om de hashtag masterclass te bekijken >>>


Je krijgt naast de training ook nog een levenslang GRATIS toegang tot de tool 'hashtags for likes' (normaal €89 per maand). Hiermee kun jij op ieder moment je hashtag strategie en hashtags analyseren en kom jij erachter welke hashtags populair zijn en hoe jij je doelgroep kunt bereiken met de best presterende hashtags.


En onthoudt: Instagram geeft accounts die een positieve bijdrage leveren aan de Instagram-community voorrang; blijf inhoud van hoge kwaliteit produceren met engagementstrategieën en je zult zeker succes boeken! Zo blijf je binnen de richtlijnen van Instagram, en zul je gegarandeerd succes gaan boeken!

Geschreven door: Bram van Houtum

Mijn missie is om 10.000 ondernemers succesvol te maken op social media 🚀

Volg mij:

Deel je gedachten als commentaar:

Jouw emailadres zal ik nooit delen ❤️

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Heb je het gevoel dat je worstelt om nieuwe volgers te bereiken, meer profielbezoeken te krijgen, en het gevoel dat je Instagram-bereik permanent daalt? In de post van vandaag bespreek ...

LEES VERDER

Instagram Reels zijn de nieuwste trend onder de gebruikers van Instagram. Ze zijn erg populair onder tieners en jongeren omdat het een manier is om je creativiteit te uiten en ...

LEES VERDER

Linkedin is het meest gebruikte sociale netwerk ter wereld dat zeer bekend is voor het verbinden van mensen voor netwerkdoeleinden. Als je nieuw bent op dit netwerk en een sterk ...

LEES VERDER