22/06/2024

Leestijd:  minuten

Het digitale landschap wordt steeds gecompliceerder, met grote spelers zoals Facebook en Instagram die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI) om hun platforms te verbeteren. Maar wist je dat deze bedrijven, nu onder de paraplu van Meta, jouw foto's gaan gebruiken om hun AI-modellen te trainen? Het kan schokkend zijn, vooral als je je hier niet bewust van was. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze praktijk en je laten zien hoe je bezwaar kunt maken als je er niet comfortabel mee bent. We snappen dat dit een complex onderwerp is, maar wees gerust, we zullen het eenvoudig en begrijpelijk maken voor je. Laten we beginnen.

Belangrijke inzichten van Facebook AI en Instagram AI

 • Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, gebruikt jouw foto's om hun AI-modellen te trainen. Dit betekent dat de foto's en video's die je deelt, bijdragen aan de verbetering van Meta's technologieën.
 • Er zijn ernstige zorgen over privacy met betrekking tot deze praktijk. Jouw gegevens worden gebruikt zonder dat je hier expliciet toestemming voor geeft. Dit roept vragen op over hoe deze platforms met jouw privacy omgaan.
 • Het is mogelijk om bezwaar te maken tegen deze praktijk. Zowel via de Instagram-app als de Facebook-app kun je stappen ondernemen om jouw foto's te beschermen.
 • Het proces om bezwaar te maken is redelijk eenvoudig. In de instellingen van zowel Instagram als Facebook is er een optie om te voorkomen dat jouw foto's worden gebruikt voor AI-training.
Een blauw beveiligingscamera op een oranje en roze achtergrond.

Hoe Meta jouw gegevens en foto's gebruikt voor Facebook AI

Als je het hebt over de manier waarop Meta, de moederorganisatie van Facebook en Instagram, jouw informatie en afbeeldingen inzet voor hun AI-modellen, dan kunnen er heel wat vragen opborrelen. Het is echter belangrijk om te weten dat je niet per se machteloos staat in deze situatie.

Jouw Instagram- en Facebook-foto's worden door Meta gebruikt om hun Facebook AI te trainen - dat is onmiskenbaar. Maar wist je dat je de mogelijkheid hebt om hier bezwaar tegen te maken? In zowel de Facebook- als de Instagram-app kun je de instellingen aanpassen om te voorkomen dat jouw foto's gebruikt worden voor deze doeleinden.

De stappen om bezwaar te maken zijn relatief eenvoudig en te vinden in de instellingen van zowel Instagram als Facebook. Hier kun je aangeven dat jouw foto's niet gebruikt mogen worden voor AI-training. Dit is een belangrijke stap in het beschermen van jouw gegevens en privacy.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat deze maatregelen wellicht niet alle problemen oplossen. Je hebt het recht om bezwaar te maken, maar dat betekent niet altijd dat jouw gegevens volledig veilig zijn. De Europese gegevensbeschermingsautoriteiten, of 'the European DPAs', waken hiervoor.

Het is cruciaal om je bewust te zijn van hoe bedrijven zoals Meta jouw gegevens gebruiken. Onthoud dat je altijd het recht hebt om bezwaar te maken en stappen te ondernemen om je privacy te beschermen.

Een man kijkt gefrustreerd en schreeuwt naar de camera, tegen een oranje achtergrond.

Hoe foto's en video's worden gebruikt in AI-training

In de wereld van AI-training speelt het gebruik van foto's en video's een cruciale rol. Platforms zoals Facebook AI zetten deze visuele gegevens in om hun algoritmen te verfijnen. Maar hoe precies?

Foto's en video's worden door AI-systemen geanalyseerd en gebruikt om patronen en kenmerken te leren herkennen. Het zou kunnen dat een foto van een kat wordt gebruikt om een AI te leren wat een kat is en hoe deze eruit ziet. Daarnaast worden video's gebruikt om beweging en interactie te begrijpen.

Genius Media, een expert op het gebied van digitale marketing, geeft een gedetailleerd overzicht van hoe dit proces werkt. Een interessante bron voor iedereen die zich verder wil verdiepen in dit onderwerp.

Het is echter belangrijk om te weten dat jouw foto's en video's op platforms zoals Facebook en Instagram niet zomaar voor AI-training mogen worden gebruikt. Jij hebt hier controle over. Onder de instellingen van jouw account kun je aangeven dat jouw foto's en video's niet voor dit doel gebruikt mogen worden.

Maar let op! Ondanks dat je bezwaar hebt gemaakt, betekent dit niet dat jouw gegevens volledig veilig zijn. Het blijft jouw verantwoordelijkheid om alert te blijven op hoe jouw gegevens worden gebruikt.

Zo kan een platform als Facebook AI enorm profiteren van jouw foto's en video's voor AI-training, maar het is aan jou om te beslissen of je dit wel of niet wilt toestaan. Wees bewust van jouw digitale voetafdruk en bescherm jouw privacy.

Een man kijkt met grote ogen over een oranje deken heen, tegen een oranje achtergrond.

5 belangrijke zorgen over privacy op Facebook en Instagram

Er liggen vijf belangrijke privacyproblemen op tafel die betrekking hebben op Facebook en Instagram. Het eerste zorgpunt is het toenemende gebruik van Facebook AI voor het analyseren en leren van gebruikersgedrag en -voorkeuren. Dit roept vragen op over het beheer en de bescherming van persoonlijke gegevens.

Het tweede zorgpunt is de groeiende angst dat Facebook en Instagram foto's en berichten zonder duidelijke toestemming gebruiken. Ondanks het feit dat gebruikers bezwaar kunnen maken tegen het gebruik van hun content voor AI-training, zoals vermeld in onze eerdere blogpost, blijft de zorg bestaan.

Het derde punt van zorg is het gebrek aan transparantie in de werking van de Facebook AI. Hoewel Facebook beweert dat de AI verantwoordelijk en transparant is, zoals beschreven in dit artikel, zijn velen sceptisch.

Het vierde zorgpunt is de onduidelijkheid over hoe Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, de verzamelde gegevens precies gebruikt. Hoewel ze beweren dat ze gebruikersgegevens niet verkopen, zijn er zorgen over hoe ze deze informatie mogelijk delen met derden.

Ten slotte, het vijfde zorgpunt betreft de mogelijkheid om 'vergeten' te worden op sociale media platforms. Hoewel gebruikers hun accounts kunnen deactiveren of verwijderen, is het onduidelijk hoe lang en op welke manier hun gegevens worden bewaard.

Bescherm jezelf dus altijd door bewust te zijn van hoe jouw gegevens worden gebruikt en doe je voordeel met de tips in onze blogpost.

facebook logo met een gele achtergrond.

Stap-voor-stap: zo maak je bezwaar tegen het gebruik van jouw foto's

Als je het niet prettig vindt dat jouw foto's worden gebruikt door Facebook's AI, dan is er een manier om hier bezwaar tegen te maken. Volg deze stappen om controle te krijgen over hoe jouw foto's online worden gebruikt.

Voor Facebook (via de app):
Tik rechtsonder op Menu en selecteer vervolgens het tandwielpictogram om naar de instellingen te gaan.Scroll omlaag en kies Privacybeleid. Bovenaan de tekst, tik op de blauwe link ‘recht om bezwaar te maken’. Vul het formulier in.

Voor Facebook (via de browser):
Klik rechtsboven op je profielfoto en ga naar ‘Instellingen en privacy’ en daarna naar ‘Instellingen’. Scroll naar beneden en klik aan de linkerkant van het menu op ‘Privacybeleid’. Klik bovenaan de pagina in de tekst op de blauwe link ‘recht om bezwaar te maken’. Vul het formulier op de volgende pagina in.

Let op: deze stappen voorkomen niet dat Facebook's AI jouw foto's volledig kan scannen. Ze verminderen echter wel de zichtbaarheid van jouw foto's voor andere gebruikers en voor de AI.

Je kunt ook contact opnemen met Facebook om jouw bezwaar tegen het gebruik van jouw foto's kenbaar te maken. Dit kan via dit formulier op Facebook. En op Instagram gebruik je dit formulier.

Onthoud dat jouw online privacy belangrijk is. Neem de tijd om jouw instellingen regelmatig te controleren en bij te werken, en wees bewust van hoe en waar je jouw foto's deelt.

Een groep oranje figuren met sociale media iconen zoals Facebook, Twitter, en Instagram, tegen een blauwe achtergrond.


In dit digitale tijdperk is het essentieel om te weten hoe je jouw gegevens kunt beschermen. Door bezwaar te maken tegen het gebruik van je foto's door Facebook AI, zet je een belangrijke stap in de bescherming van jouw online privacy. Zorg ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen en updates om jezelf optimaal te beschermen.

Conclusie

Tot slot, bewustzijn en actie zijn essentieel bij het navigeren in de digitale wereld. Het is belangrijk om te begrijpen hoe Instagram en Facebook AI jouw foto's gebruiken en welke privacyproblemen dit kan opleveren. Door deze kennis kun je actie ondernemen en bezwaar maken tegen het gebruik van jouw afbeeldingen, indien gewenst.

De stappen die we hebben uiteengezet zullen je hierbij helpen. Het is belangrijk om te onthouden dat je het recht hebt om te controleren hoe jouw gegevens worden gebruikt. Hoewel de technologie en regelgeving voortdurend veranderen, is het jouw verantwoordelijkheid om op de hoogte te blijven en passende acties te ondernemen om je privacy te beschermen.

We hopen dat dit artikel je heeft voorzien van nuttige informatie en je in staat stelt om geïnformeerde beslissingen te nemen over jouw digitale voetafdruk. Bescherm je privacy op sociale media platformen zoals Instagram en Facebook.

Een close-up van een oog met een fel oranje achtergrond.

FAQ

 1. Wat is de rol van AI in de werking van Instagram en Facebook?
  AI, of kunstmatige intelligentie, speelt een grote rol in hoe Instagram en Facebook werken. Deze platforms gebruiken AI om foto's en video's te analyseren en te begrijpen, dit helpt hen bij het personaliseren van jouw feed, het filteren van ongepaste inhoud en het maken van relevante advertentiesuggesties.

 2. Hoe gebruikt Meta mijn gegevens en foto's voor AI?
  Meta, het moederbedrijf van Instagram en Facebook, gebruikt jouw foto's en gegevens om hun AI-modellen te trainen. Ze analyseren de inhoud van je foto's en gebruiken deze informatie om hun algoritmes te verbeteren. Dit kan variëren van het herkennen van objecten in afbeeldingen tot het begrijpen van menselijke gezichten.

 3. Wat zijn de belangrijkste privacyzorgen met betrekking tot Facebook en Instagram?
  Er zijn verschillende zorgen verbonden aan het gebruik van Facebook en Instagram en jouw privacy. Een daarvan is het gebruik van jouw foto's en gegevens door deze platforms om hun AI-modellen te trainen. Andere zorgen zijn onder meer het delen van gegevens met derden, het tracken van jouw online activiteiten en het verzamelen van persoonlijke informatie zonder jouw expliciete toestemming.

 4. Hoe kan ik bezwaar maken tegen het gebruik van mijn foto's?
  Je kunt bezwaar maken tegen het gebruik van jouw foto's. Dit kan via dit formulier op Facebook. En op Instagram gebruik je dit formulier. Je kunt ook op Instagram en Facebook via de apps bezwaar maken. In beide apps kun je naar jouw privacy-instellingen gaan en de optie vinden om bezwaar te maken tegen het gebruik van jouw foto's. Volg de stappen die daar worden aangegeven om jouw bezwaar in te dienen.

 5. Wat gebeurt er als ik bezwaar maak tegen het gebruik van mijn foto's?
  Als je bezwaar maakt, zullen Instagram en Facebook stoppen met het gebruik van jouw foto's voor AI-training en andere doeleinden die je hebt aangegeven. Dit betekent echter niet dat ze jouw foto's zullen verwijderen of stoppen met het tonen van gepersonaliseerde advertenties. Het betekent alleen dat ze jouw foto's niet meer zullen gebruiken voor hun AI-modellen.

Laat jouw online business & publiek sneller groeien 🚀


De beste marketing nieuwsbrief van Nederland 🙏

Elke maandagochtend krijg jij 1 bruikbare tip over hoe jij je bedrijf en omzet kunt laten groeien.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Welkom! We gaan het hebben over hoe Google AI de wereld van SEO aan het veranderen is. Het is geen geheim dat Google constant evolueert en innovatieve technologieën zoals RankBrain ...

LEES VERDER

Heb je gemerkt dat je Instagram-likes zijn gedaald? Je bent niet de enige! Veel gebruikers zien hun engagement afnemen, vaak door veranderingen in het Instagram-algoritme. Het algoritme is ontworpen om ...

LEES VERDER

Als ondernemer wil je zichtbaar zijn, toch? LinkedIn is de plek om dat te doen. Met meer dan 756 miljoen leden wereldwijd, is het een kans om je professionele netwerk ...

LEES VERDER