Social Media Kennisbank
< All Topics
Print

Fomo

FOMO staat voor Fear Of Missing Out, oftewel de angst om buiten de boot te vallen. Bij FOMO staat het gevoel om iets te missen centraal en dit wordt vaak opgewekt door het succes van anderen. Deze angst om iets te missen is een natuurlijke reactie, waarbij mensen zich laten leiden door gevoelens en emoties. FOMO wordt gecreëerd door succesverhalen van anderen en kan leiden tot het ontstaan van zogenoemde zeepbellen zoals de dotcom bubbel en de recente crypto bubbel. Men ziet anderen zoveel geld verdienen met crypto dat zij dit ook willen: en instappen.

Alles uit het leven halen

Mensen die vaak FOMO ervaren, zijn waarschijnlijk zogeheten maximizers: mensen die álles uit het leven willen halen. Zij zullen dus logischerwijs ook sneller ontevreden zijn met de keuze die ze maken. Straks hebben ze de keuze gemaakt die hen niet het gelukkigst maakt? Zo is FOMO eigenlijk de angst voor de verkeerde keuze maken.

Juist de obsessie met het maakbare geluk voedt de angst om iets te missen heel erg. Iets wat hier aan ten grondslag ligt, is de paradox van het kiezen, waar Barry Schwartz een gelijknamig boek over heeft geschreven.

Hierin schrijft hij dat hoe meer opties we hebben, hoe ongelukkiger we zijn met onze gemaakte keuze. Te veel keuzemogelijkheden kunnen leiden tot angstige en neerslachtige FOMO-gevoelens.

Ook interessant: Waarom extraverte mensen ook me-time nodig hebben

Ook mensen voor wie bepaalde dingen – zoals studeren of werken – als verplichting aanvoelen, hebben meer kans op FOMO, blijkt uit onderzoek.

Het zou namelijk kunnen dat je sociale leven op een gegeven moment ook als een verplichting gaat voelen, waarbij je dus een schuldgevoel krijgt als je hier niet komt opdagen.

Die angst om iets te missen, of dat nou is omdat je geen kans op plezier wilt mislopen of je verplicht voelt, wordt ook wel gelinkt aan moeheid, stress, slaapproblemen en psychosomatische problemen, schrijft Psychology Today.

Table of Contents