04/05/2022

Leestijd:  minuten

Heb je ooit je eigen YouTube-kanaal gelanceerd? Zo ja, dan wil je ongetwijfeld zo veel mogelijk views trekken.

Hopelijk vind je het ook leuk om video's te maken. Daarbij gaat het niet alleen om het opnemen en bewerken van de video's, maar ook om het maken van een YouTube thumbnail.

Wil je opvallen binnen YouTube, dan is het zaak om te zorgen dat je een goede YouTube thumbnail hebt. Maar, wat moet er in een perfecte YouTube thumbnail staan? Hoe kun je een YouTube-thumbnail in de eerste plaats ontwikkelen? En wat moet je overwegen bij het maken van een YouTube-thumbnail?

Dit alles en nog veel meer vind je terug in dit artikel. Na gewerkt te hebben voor meerdere YouTube-kanalen, en social media channels weet ik hoe belangrijk een thumbnail is. Deze kennis wil ik graag met jou delen.

Al mijn tips heb ik hier op een rijtje gezet, die jou zullen helpen bij het werken aan de perfecte YouTube thumbnail.

Wat is een goede YouTube thumbnail precies?

Een YouTube-thumbnail staat bekend als een "momentopname" van een video. Deze momentopname is in werkelijkheid het eerste wat je ziet als je zelf door YouTube aan het scrollen bent. Hieronder vind je bijvoorbeeld drie thumbnails als je zoekt op "Youtube Thumbnails": De thumbnails zijn dus de kleine afbeeldingen aan de linkerkant.

youtube thumbnail social masterclass


Omdat ze in het oog springen, is het van vitaal belang dat je thumbnails opvallen. Dit kunt je doen door opvallende kleuren te gebruiken, maar ook door ervoor te zorgen dat de thumbnails scherp zijn. Overigens is het ook mogelijk om via YouTube automatisch een thumbnail te genereren. Daar is niets mis mee, maar het is beter om zelf een YouTube thumbnail te maken. Dit geeft jou meer ruimte en mogelijkheden om creatief te zijn, en echt de aandacht te grijpen!

  • Een thumbnail zorgt ervoor dat je YouTube kanaal en video er netjes uitzien

  • Een thumbnail vergroot je kans op meer views, zeker als je de bezoeker weet te behagen via de thumbnail

  • Door een relevante titel aan de thumbnail toe te voegen, is er een kans dat je thumbnail (afbeelding) hoog in Google Afbeeldingen komt te staan

  • Een thumbnail kan goed in kaart brengen waar de video over gaat

Waar moet een goede YouTube thumbnail aan voldoen?

Als je veel moeite hebt gestoken in het filmen en monteren van een video, dan wil je daar natuurlijk een beloning voor ontvangen. Je wilt beloond worden via YouTube, maar dat kan alleen als je video's bekeken worden. Hoe vaker mensen je video's bekijken, hoe fijner dit natuurlijk is. Om veel views te krijgen, is het advies om in de eerste plaats een goede YouTube thumbnail te maken. In feite zal de thumbnail de voordelen brengen:

  • De thumbnail is een essentieel element in de online ervaring van de internetgebruiker. Het is het eerste wat de gebruiker ziet wanneer hij op Youtube zoekt naar content. Heb je een goede titel in je thumbnail verwerkt? Dan is de kans groter dat men zal klikken!

  • Hoewel sommige mensen de thumbnails van Enzo Knol misschien niet mooi vinden, heeft deze influencer door zijn thumbnails een unieke persoonlijkheid gecreëerd. Leg je al zijn thumbnails naast elkaar, dan zul je hier een patroon in herkennen. Dit kun jij ook toepassen voor jouw thumbnails. Vind je eigen stijl, en hou verbeter deze door de jaren heen.

  • De thumbnail laat zien waar de video over gaat. Zit je wel eens gewoon door YouTube te scrollen? Kijk je dan naar de titel van de video's of naar de thumbnail? Uit onderzoek is gebleken dat veel internetgebruikers naar de thumbnails kijken. Door een goede thumbnail te maken, geef je de internetgebruiker ook meteen duidelijkheid over waar de video over gaat.

Plaats de titel in je thumbnail

Zo weet de kijker meteen waar de video over gaat. Je thumbnail valt eerst op en daarna pas de titel, die je er eventueel boven of onder hebt geplaatst. Plaats de titel daarom in je thumbnail, zodat de kijker hem toch niet kan missen. Je kunt ook een quote in de thumbnail plaatsen die tot nadenken stemt, naast de titel, zodat de kijker nog meer getriggerd wordt om op de video te klikken. Wist je dat een goede thumbnail met titel ook goed werkt bij video's op Instagram? Hiermee kun je makkelijk het Instagram algoritme mee verslaan!


Zorg voor haarscherp beeld of een haarscherpe illustratie

Goede YouTube Thumbnails hoeven niet altijd uit een foto te bestaan. Je kunt er ook voor kiezen om een eigen illustratie te maken. Het is belangrijk dat de YouTube thumbnail haarscherp is. Als er ook maar enige onscherpte in zit, wordt de kracht van de thumbnail direct teniet gedaan.


Contrast, helderheid en kleur voor thumbnails

De helderheid, het contrast en hoge verzadiging helpen om goede Youtube thumbnails er uit te springen. Om opvallende miniaturen te maken, kies je complementaire kleuren, zoals oranje en blauw, om uw onderwerp beter uit te laten komen. Een makkelijke tool die ik hiervoor gebruik is de color wheel van Canva.

Je kunt er ook voor kiezen om één (heldere) kleur als achtergrond te gebruiken. Dit helpt om een georganiseerd geheel te creëren en valt op tussen andere miniaturen die uit stilstaande beelden bestaan. Een voorbeeld met een donkere achtergrond kun je hieronoder bekijken. Deze thumbnails van Boos werken altijd goed!

 

Gezichten verwerken in jouw thumbnails

Gebruik ook vooral beelden van mensen en hun gezichten. Het menselijk brein houdt van sociaal gedrag. Als we oogcontact maken met de kijker, voelen ze zich meer verbonden en is de kans groter dat ze op play klikken. Deze truc werkt ook uitstekend op Tik Tok! Dit komt goed tot uiting in de thumbnails de bekende Youtube kanalen, zoals je hierboven ziet in de thumbnails van Boos. 

Wees consistent als je goede thumbnails wilt

Thumbnails kunnen ook nuttig zijn voor het organiseren van inhoud op een website. Een consistente stijl, zoals het plaatsen van een logo op dezelfde plaats en het gebruik van steeds dezelfde kleuren, helpt kijkers snel onderscheid te maken tussen verschillende producten en soorten video's.

Zelf gebruik ik altijd dezelfde thumbnail voor mijn formats op Youtube. Maar doe ik dit ook voor mijn artikelen op mijn website.

Kies een stijl die voor kijkers gemakkelijk te herkennen is. Het is belangrijk om iets te kiezen dat anders is dan de concurrentie. Maak een thumbnail sjabloon dat gemakkelijk te begrijpen is. Neem een gekleurde balk of omtrek, logo, en een paar ongedefinieerde. Op deze manier kost het maken van nieuwe thumbnails weinig tijd.

Toon emotie

Kies beelden waarbij emoties gevoeld kunnen worden. Het is waar dat emoties het menselijk brein aantrekken, net zoals gezichten dat doen. Wanneer iemand bijvoorbeeld verrast of angstig kijkt, zullen kijkers eerder willen weten wat er in de video gaat gebeuren. Heeft jouw content geen mens? Dan kun je overwegen om een avitar te gebruiken, of emoji's om toch de emotie te verwerken in jouw thumbnail.


Thumbnail automatisch genereren of echt zelf maken?

Vaak wordt automatisch een thumbnail voor u geselecteerd, zoals op Youtube. Daar heb je de mogelijkheid om uit drie thumbnails te kiezen. Als je wilt, kun je er ook een van jezelf toevoegen.

Maar wist je dat 90% van de best bekeken video's op Youtube een aangepaste thumbnail hebben? Dit is met een reden.

Stel je voor dat een filmposter zou bestaan uit een willekeurig screenshot van de film... waarschijnlijk niet erg aantrekkelijk. Het beste zou zijn om een thumbnail voor je te laten maken door een ontwerper. Dit kost echter veel geld, en als je regelmatig veel video's publiceert, kan het een hele klus worden om dit elke keer uit te besteden.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen om snel een mooie thumbnail te maken, voor het geval je er zelf niet zo goed in bent. Canva is er een van, net als Adobe Spark YouTube Thumbnail Generator.

Toch liever iemand inhuren? Gebruik dan Fiverr. Dit is een marktplaats voor freelancers die voor een redelijk tarief jouw thumbnail kunnen maken.


Heb je iets aan dit artikel gehad? Of heb je zelf nog een goede tip voor een goede Youtube thumbnail?

Deel deze dan als commentaar onder dit artikel!


Geschreven door: Bram van Houtum

Mijn missie is om 10.000 ondernemers succesvol te maken op social media 🚀

Volg mij:

Deel je gedachten als commentaar:

Jouw emailadres zal ik nooit delen ❤️

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Heb je het gevoel dat je worstelt om nieuwe volgers te bereiken, meer profielbezoeken te krijgen, en het gevoel dat je Instagram-bereik permanent daalt? In de post van vandaag bespreek ...

LEES VERDER

Instagram Reels zijn de nieuwste trend onder de gebruikers van Instagram. Ze zijn erg populair onder tieners en jongeren omdat het een manier is om je creativiteit te uiten en ...

LEES VERDER

Linkedin is het meest gebruikte sociale netwerk ter wereld dat zeer bekend is voor het verbinden van mensen voor netwerkdoeleinden. Als je nieuw bent op dit netwerk en een sterk ...

LEES VERDER